840 ml Totale tijd:
1 uur 15 min Afdrukken:
Voor gevorderden
Ingrediënten
1,3 kg tomaten, zonder klokhuis en in vieren gedeeld
30 ml (2 eetlepels) olijfolie
1 ui, geschild, in blokjes gesneden
110 g donkerbruine suiker, verpakt
60 ml appelciderazijn
3 g (1 theelepel) zout, optioneel
1 theelepel droge mosterd
½ theelepel selderijzout
½ theelepel knoflookpoeder
¼ theelepel gemalen kruidnagel
¼ theelepel gemalen piment
Werkwijze
Tomaten in de Vitamix-container doen en deksel sluiten. Selecteer Snelheid 7 en zet het deksel vast. Pulseer 5 tot 6 keer, of totdat de tomaten grof gehakt zijn, gebruik de stamper om de tomaten in de richting van de messen te duwen.
Voeg in een grote pan met een zware bodem olie toe en verwarm op middelhoog vuur.
Voeg uien toe en kook, af en toe roerend, tot de uien doorschijnend zijn, ongeveer 10 minuten.
Voeg de gehakte tomaten, bruine suiker, azijn, zout en alle kruiden toe aan de pan. Roer goed en laat ongeveer een uur sudderen.
Breng het mengsel voorzichtig over in de Vitamix-container en sluit het deksel.
Selecteer Snelheid 1 of het Puree-programma.
Start de machine, verhoog langzaam tot de hoogste snelheid en mix gedurende 1 minuut; of start de machine en laat het Puree-programma voltooien.
Koel ketchup voor het serveren. Wil je de ketshup lager bewaren? Weck deze dan in. Zet een aantal schoongemaakte en uitgekookte glazen potten klaar. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld weckpotten. Deze sluiten goed af, zo weet je zeker dat de ketchup goed houdbaar blijft.Kook deze vooraf schoon. Laat de kokende saus even afkoelen voor je het in de potten doet. Wanneer je de ketchup in de potten hebt gedaan, zet je deze 5 minuten ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken.Na opening is de ketchup ongeveer 2 weken houdbaar.
Verwante recepten
Voedingswaarde
Portiegrootte | 30 ml (2 Eetlepels) |
Hoeveelheid per portie | |
Calorieën | 35 |
Total Fat | 1 g |
Saturated Fat | 0 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodium | 105 mg |
Totaal koolhydraten | 6 g |
Voedingsvezels | 1 g |
Suikers | 5 g |
Eiwitten | 1 g |